زایمان واژینال به دو شکل زایمان طبیعی و زایمان فیزیولوژیک انجام می‌شود. در زایمان فیزیولوژیک مادر برای آمادگی زایمان، نیازمند انجام تمرینات بدنی و روانی است تا بتواند زایمان فیزیولوژیک را به خوبی انجام دهد. در این زایمان پزشک یا ماما بدون هیچ دخالتی در روند زایمان، نظاره گر روند زایمان فیزیولوژیک بوده و فقط در صورت وقوع اتفاق خطرناکی وارد عمل می‌شود. 

مزایای زایمان فیزیولوژیک چیست؟

همانطور که گفته شد، در زایمان فیزیولوژیک از هیچ دارویی استفاده نمی‌شود و آمپول فشار در این نوع زایمان اصلا کاربردی ندارد. پس به اندازه کافی به مادر زمان داده می‌شود تا وضع حمل کند. از جمله مزایای زایمان فیزیولوژیک این است که رشد جنین به طور کامل انجام می‌شود و نوزاد از سلامت بالاتری برخوردار است.

همچنین در زایمان فیزیولوژیک دهانه رحم را شکاف نداده و پرینه سالم است. پس نیازی به بخیه زدن نمیباشد که این موضوع کمک میکند تا احتمال عفونت و خونریزی بعد از زایمان بسیار کاهش پیدا کند و حال عمومی مادر بعد از زایمان بهتر است.

یکی دیگر از مزایای زایمان فیزیولوژیک این است که بدلیل عدم استفاده از داروی‌های تسریع بخش زایمان طبیعی، اکسیژن رسانی به جنین بهتر انجام میشود و خللی در روند زایمان پیش نمی‌آید. پس احتمال پاره شدن رحم یا جدا شدن زود هنگام جفت نیز به شدت کاهش می‌یابد که بسیار حائز اهمیت است.

چه روش هایی برای کاهش درد زایمان فیزیولوژیک استفاده میشود؟

در زایمان فیزیولوژیک از انواع روش‌های روان درمانی و نرمشی برای آماده سازی روان و جسم مادر برای زایمان استفاده میشود. از جمله روش‌های پرکاربرد در این موضوع میتوان به موارد زیر اشاره داشت:

• ماساژ: ماساژ حرفه ای یکی از روش‌های بسیار موثر در کاهش درد زایمان است که میتواند نقش بسزایی در کاهش درد مادر داشته باشد که ماما و همسر زائو در این موضوع میتوانند همکاری کافی داشته باشند.

• روش لاماز و تکنیک‌های یوگا: در این روش مادر با تمرکز بر روی عضلات خود، انقباضات رحمی را ضعیفتر میکند. این موضوع نیازمند آن است که مادر از قبل تمرین خوبی برای تمرکز و الگوی تنفسی خود داشته باشد تا بتواند نتیجه ی مناسبی برای کاهش درد زایمان رقم بزند. شاید برایتان جالب باشد بدانید با تمرکز کردن روی سایر عضلات، شما راه‌های عصبی را مشغول کرده و میزان پاسخگویی به درد کاهش پیدا می‌کند، در نتیجه درد کمتری احساس میکنید.

• تکنیک‌های تنفسی: در این روش مادر باید در طول بارداری با انواع روش‌های تنفسی شامل تنفس پاک، تنفس آرام، تنفس گام به گام متغیر، تنفس گام به گام الگویی آشنا شده باشد و بتواند در زمانی که درد دارد پیاده سازی کند تا درد کمتری را متوجه شود.

• رایحه درمانی: یکی دیگر از روش‌های جالب و متفاوت برای کاهش درد زایمان فیزیولوژیک رایحه درمانی است.  استفاده از گیاهان آرامش بخش و خوشبویی که حس بهتری به مادر میدهد همچون اسطوخودوس، زاج و بركاموت کمک میکند تا مادر کمتر متوجه درد زایمان شده و به خوبی این زمان را پشت سر بگذارد.  

• آب درمانی: روش بسیار رایج و محبوب در دنیا، آب درمانی است که در آن مادر از یک وان آب گرم که دمای آن تنظیم شده و مشخص است برای زایمان استفاده میکند. این موضوع باید زیر نظر پزشک زنان انجام شده و به خوبی کنترل گردد تا انقباضات رحم متوقف نشده و دمای آب همواره مناسب باشد. مادر نیز با نوشیدن مایعات به این روند کمک میکند. 

ممنوعیت زایمان فیزیولوژیک برای چه کسانی است؟

حال که با زایمان فیزیولوژیک آشنا شده اید، شاید برایتان سوال شده باشد چه کسانی نمیتوانند از این روش زایمانی استفاده کنند؟ بطور کلی باید گفت کسانی که محدودیت زایمان واژینال دارند و یا اینکه نیاز به القای زایمان دارند نمیتوانند از این روش نیز استفاده کنند. از جمله بیماری هایی که زایمان فیزیولوژیک را ممنوع میکند عبارت است از:

• اختلالات لانه گزینی (جفت سر راهی)

• خونریزی شدید مادر

• مبتلا بودن مادر به بیماری قلبی یا ریوی

• قرارگیری غیر طبیعی جنین در رحم

• تبخال تناسلی

• پرولاپس بند ناف

• اختلالات رشد جنین

• بارداری سه قلو یا بیشتر

• مبتلا بودن مادر به پره اکلامپسی

• و ....

مادر باردار در چه حالت هایی زایمان فیزیولوژیک را انجام میدهد؟

در این روش مادر در هر شرایطی که راحتتر است زایمان را انجام میدهد. از جمله حالت هایی که برای او میتواند اتفاق بیفتد عبارت است از: ایستاده، روی زانو، چهار دست و پا، به حالت چمباتمه، نشسته مایل به جلو و حتی در درون وان آب گرم و ... . 

مادر با نوشیدن مایعات و خوردن غذاهای انرژی زا، بدون دریافت هرگونه سرم تراپی، معاینات مکرر، بستری شدن و ... در آرامش زایمان را انجام داده و از سلامت جسمی خود و نوزادش مطمئن تر است. این روش برای خانم هایی که به حفظ حریم شخصی خود حساسیت بالایی دارند توصیه میشود. 

معرفی مرکز انجام زایمان فیزیولوژیک

مشاوره مامایی نسل امید، برای انجام یک زایمان خوب و بی دردسر در کنار شماست. متخصصین مامایی نسل امید، با بررسی شرایط جسمی و روحی مادر تشخیص میدهند که شما میتوانید زایمان فیزیولوژیک را تجربه کنید یا خیر. سپس با یک برنامه ی مناسب میتوانید آمادگی کافی برای انجام زایمان فیزیولوژیک را کسب نمایید.

مشاوره نسل امید، آماده پاسخگویی به سولات و نظرات شماست. با ما تماس بگیرید.