شیردهی به نوزاد یکی از موارد بسیار مهم در تغذیه نوزاد است، که باید آن را با اصول دقیق انجام داد. شیر مادر میتواند به نوزاد در حال تکامل و رشد کمک شایانی کند. اگر به سلامت جسم و روان کودک خود اهمیت میدهید، بهتر است برای تغذیه آن از شیر مادر به جای شیرخشک و یا فرآوردههای دیگر استفاده کنید. همچنین میتوانید در کنار آن از مواد مقوی دیگری که پزشک پیشنهاد میکند استفاده کنید.
شیر مادر دارای مواد مغذی و مقوی است، که برای رشد کودک ضروری است. اولین شیری که در بدن مادر تولید میشود، به آن آغوز میگویند که میتواند از بدن کودک در برابر عفونتها محافظت کند در نتیجه به هیچ عنوان آن را کم تاثیر ندانید. با تکامل و رشد کودک نوع شیر مادر نیز تغییر میکند تا با حجم معده کودک همخوانی داشته باشد. در نتیجه با بزرگ شدن نوزاد حجم شیر مادر نیز افزایش مییابد. حال برای آشنایی با وضعیت درست شیردهی، دفعات شیردهی، تغذیه مادران شیرده و شروع شیردهی، ادامه مقاله را مطالعه کنید.
آغاز شیردهی
در ابتدا برای اینکه به راحتی عمل شیردهی را شروع کنید کودک را به آرامی به سمت خود نزدیک کنید، به صورتی که نوزاد در روبروی سینه شما قرار بگیرد. حال باید نوک سینه خود را در مقابل دهان نوزاد قرار دهید و زمانی که دهانش را باز کرد او را به سمت سینه خود بکشید. همچنین برای اینکه نوزاد به راحتی شیر بخورد، بهتر است با دست خود سینه تان را بگیرید. در بعضی مواقع ممکن است کودک در پیدا کردن نوک سینه مشکل داشته باشد، که این مشکل بعد از مدتی و با کمک شما حل میشود و نیاز به نگرانی نیست.
برای شیردهی نوزاد نباید عجله کنید، زیرا این کار به صبر و شکیبایی نیاز دارد. در دفعات اول شیردهی در بیمارستان پرستار به شما کمک میکند و آموزشهای لازم در آنجا به شما خواهد داد. اگر نوزاد شما زودرس باشد نمیتوانید به راحتی به آن شیر دهید، بلکه نیاز به دوشیدن و یا پمپ کردن سینهتان هست. تا زمانی باید به این کار ادامه دهید که کودکتان قوی شده باشد و بتواند از سینهتان شیر بخورد.
زمانی که نوزاد از پستان مادر شیر میخورد نباید این عمل برای مادر دردناک باشد. در زمان شیردهی باید دقت کنید چه احساسی دارید و این حس همراه با درد نباشد. زمانی که به کودک شیر میدهید باید نوک سینه به همراه هاله اطراف سینه مادر در دهان کودک قرار گیرد. زمانی که سینه مادر چفت دهان کودک میشود شیردهی به راحتی انجام میشود.
دفعات شیردهی به نوزاد
دفعات شیردهی به نوزاد در طول روز باید زیاد باشد، زیرا کودک در حال رشد است و به شیر مادر نسبت به هر چیز دیگر بیشتر نیاز دارد. هر چه تعداد شیردهی در طول روز بیشتر باشد، شیر تولید شده نیز زیاد میشود. بهترین دفعات برای شیردهی بین 8 تا 12 وعده در روز است. برای شیر دادن به کودک نیازمند یک برنامه خاص نیست، بلکه هر زمان احساس کردید کودکتان گرسنه است به او شیر دهید. هر زمان در کودک خود نشانههای مکیدن دست، لمس وسایل اطراف و جستجو سینه را مشاهده کردید میتوانید به وی شیر دهید. گریه کردن یکی دیگر از نشانههای بارز گرسنگی کودکان است.
برخی از نوزادان در طول روز همیشه خوابند، در نتیجه مادران برای اینکه به آنها شیر بدهند باید آنها را به آرامی بیدار کنند. تغذیه نوزاد در طول روز مهم است و شاید مادران مجبور شوند در طول شیردهی آنها را بیدار نگه دارند. بهترین بازهی زمانی برای شیر دادن به نوزاد هر 4 ساعت است و باید در طول روز آن را تمدید کنید.
زمان و وضعیت شیردهی
در ماههای اول شیردهی ممکن است شیردهی 40 دقیقه زمان ببرد، ولی رفته رفته این زمان کاهش مییابد. چون زمان شیردهی کمی طولانی است مادر باید بهترین نقطه از خانه را برای این کار در نظر بگیرد، همچنین نوزاد را باید در وضعیتی قرار دهد که دستها و پاهایش اذیت نشود. اگر در زمان شیردهی در حالت نشسته قرار دارید، میتوانید از یک بالشت برای راحتی این کار استفاده کنید. همچنین استفاده از یک چهارپایه و یا زیرپایی این عمل را آسانتر میکند. به طورکلی وضعیتی را انتخاب کنید که هم شما و هم کودک احساس راحتی داشته باشید.
تغذیه مادران شیرده
برای اینکه کودک تغذیه مناسبی داشته باشد، باید مادر نیز رژیم غذایی خود را حفظ کند. حتی اگر مادر تغذیه خود را رعایت نکند باز هم بدن شیر تولید میکند ولی با کیفیت پایینتر، در نتیجه برای حفظ سلامتی مادر و کودک رعایت تغذیه یکی از نکات مهم در زمان شیردهی است. همچنین در طول روز برای حفظ آب بدن، مادر باید مایعات زیادی بنوشد.
بدن مادران شیرده نسبت به دیگر زنان احتیاج به تغذیه بیشتری دارد، زیرا بدنشان در طول روز در حال تولید شیر است. مادران شیرده بهتر است در طول روز وعدههای غذایی کمتر با میان وعدههای سالم و مقوی میل کنند. بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد مادران شیرده نسبت به دیگر زنان در طول روز بین 200 تا 500 کالری بیشتر نیاز دارند.
اگر به فکر تنوع در دوران شیردهی هستید تا کودکان از آن لذت ببرد، بهتر است غذاهای متنوع میل کنید. به طور کلی بعد از شیردهی به حالات کودکتان دقت کنید، به طور مثال اگر بعد از خوردن غذاهای خاص مانند لبنیات مشاهده کردید کودکتان نفخ کرده است بهتر است این غذاها را کنار بگذارید. همچنین از خوردن نوشیدنیهای مشکل ساز مثل نوشابه و یا کافئینها در این دوران خودداری کنید.
مشکلات احتمالی در شیردهی
برخی از مادران در زمان شیردهی دچار اختلالات عاطفی و جسمی میشوند، که با کمی تمرین و یادگیری حل میشود ولی باید همسرانشان در این مسیر کمکشان کنند. اگر از این کار دلسرد شده اید و یا خسته بدانید تنها شما این مشکلات را ندارید و با کمی دلگرمی میتوانید مشکلاتتان را حل کنید. به طور کلی تمام مادران در زمان شیردهی دچار کمبود خواب افسردگی و احساس گیجی میشوند، که بعد از مدتی تمام اینها رفع میشود. این مشکلات تنها در شش ماه اول بعد از زایمان است، همچنین میتوانید برای رفع آنها با پزشک معالج خود مشورت کنید.
مشاوره نسل امید، آماده پاسخگویی به سوالات و نظرات شماست. با ما تماس بگیرید.
اشتراک
گزارش