مازوخیسم یا همان اختلال آزارخواهی جنسی، یک نوع اختلال نابهنجاری جنسی تلقی می‌شود که در آن افراد از عذاب و شکنجه‌‌ای که متحمل می‌شوند، لذت جنسی کسب می‌کنند. کانون اصلی این نابهنجاری جنسی تحقیر شدن، کتک خوردن، به بند کشیده شدن یا رنج بردن است. در واقع تحقير شدن حين رابطه جنسی برای افراد مازوخیسم لذت بخش است.اختلال شخصیت مازوخیسم درمقابل اختلال شخصیت سادیسم یا دیگرآزاری قرار دارد.

چگونه می شود فردی از درد کشیدن لذت ببرد؟

در علم زیست شناسی و بیولوژی ریشه این اختلال بررسی شده است و هنگامی که شخصی شروع به درد کشیدن می کند، سیستم عصبی وی برای جلوگیری از درد، اندروفین (هورومون سرخوشی و لذت) ترشح میکند و این اتفاق دقیقا مشابه به حسی که مورفین در مخدر ها برای شخص ایجاد می کند را بوجود می آورد.

این افراد در سه دسته قرار میگیرند

1. اختلال شخصیت مازوخیسم روانی

این افراد باید الزاما دچار تحقیر شکنجه و عذابی زیاد شوند تا به کامیابی جنسی و روحی روانی دست پیدا کنند. مازوخیسم روانی در زندگی روزمره ما اتفاق می افتد. در مازوخیسم روانی افراد به دنبال تحقیر شدن هستند . هرچه آنها بیشتر تحقیر و کوچک شوند احساس لذت بیشتری خواهند داشت. و تا وقتی که به آنها توهین نشود و شخصیتشان خورد نشود احساس آرامش نمیکنند. افرادی که به مازوخیسم روانی دچار هستند خود را تمام و کمال در اختیار فرد مقابل (معشوق) قرار می‌دهند. روابط این افراد با یکدیگر همانند روابط عادی نیست و بیشتر شکل و ظاهر ارباب و برده به خود دارد. در این اختلال افراد اصرار بر این دارند که توسط معشوق خود آزار کلامی ببینند. شنیدن الفاظ رکیک و نامناسب، بد رفتاری، خرد کردن شخصیت و... از مواردی است که این افراد از آن لذت میبرند. متاسفانه این اختلال در بسیاری افراد دیده می‌شود که این افراد باید هر چه سریع تر مورد درمان قرار گیرند.

2. اختلال شخصیت مازوخیسم احساسی

این افراد در ظاهرشان نشان می‌دهند که علاقه ای به شکنجه شدن ندارند و دوست ندارد دچار عذاب و اذیت قرار بگیرند. افراد خجالتی و منزوی در این دسته قرار میگیرند.

3. فاز حاد اختلال شخصیت مازوخیسم که بدنی (فیزیولوژیکی) است

این نوع از مازوخیسم بدترین و خطرناک ترین نوع از مازوخیسم به شمار می‌رود. چرا که همانند مازوخیسم روانی فرد با آزار کلامی و اهانت های کلامی به احساس آرامش دست نمی یابد. در مازوخیسم فیزیولوژیکی فرد در خواست شکنجه و آزار جسمی دارد. و از اینکه مورد ضرب و شتم و آسیب قرار گیرد احساس لذت میکند. آسیب هایی چون سوختگی پاره شدن پوست کنده شدن مو و… میتواند برای او لذت بخش باشد.
گاهی این شکنجه ها برای شرایط جسمی او می تواند بسیار خطرناک باشد. این دسته از افراد دوست دارند بدنشان درگیر شود که شکستگی و سوختگی های فراوان و همچنین رنج و درد فراوان که آنها را به کامیابی جسمی و روانی می‌رساند.

نکته حائز اهمیت آن است که افرادی که دچار اختلال شخصیت مازوخیسم هستند افراد دچار اختلال شخصیت سادیسم را به راحتی پیدا می‌کند و با آنها وارد رابطه ارباب و بردگی میشوند به این صورت که شخص دچار اختلال مازوخیسم برده و شخص دچار اختلال سادیسم ارباب می‌شود.

علل ایجاد آزارخواهی جنسی

طبق دیدگاه روانکاوی مازوخیسم جنسی به تجربیات تلخ دوران کودکی و نفرت و خشم سرکوب شده آن دوران بر می‌گردد. این تنفر و خشم سرکوب شده از خود سبب می‌شود تا شخص با آسیب رساندن به خود احساس آرامش کند و در واقع از خود انتقام بگیرد. افراد مازوخیسمی برای ارضاء تمایلات جنسی خود نیاز به آسیب دیدن جسمانی و تحقیر روانی و حتی نیاز به لگد مال شدن را احساس می‌کنند.

علائم مازوخیسم

علائم مازوخیسم شامل امیال یا تخیلات برانگیزنده قوی جنسی مربوط به آزار جنسی، تحقیر شدن، کتک خوردن، به بند کشیده شدن یا هر عمل رنج آور دیگری می‌شود.
در واقع فرد تمایل دارد که در جریان رابطه جنسی درد، تحقیر یا به بند کشیده شدن را تجربه کند. فعالیت آزار خواهانه مهمترین منبع تحریک جنسی است و یا برای اقناع جنسی ضروری است.
 لذت بردن از مورد فحاشی قرار گرفتن و از شنیدن الفاظ رکیک در رابطه جنسی و بسته شدن دستان و پاها و مورد آزار فیزیکی قرار گرفتن و تحقیر شدن حین رابطه جنسی برایشان لذت بخش است.

تفاوت مازوخیسم با خودآزاری

به‌طور کلی مازوخیسم یک نوع خودآزاری جسمی است اما با خودآزاری در معنای کلی متفاوت است.
با توجه به مفهموم خودآزاری و مازوخیسم می‌توان به این نکته اشاره کرد که خودآزاری می‌تواند به علل مختلفی ایجاد شود و به تنهایی بیماری نیست بلکه به دلیل اختلالات دیگر ایجاد می‌شود. افرادی که به انواع بیماری‌های روانی مانند اسکیزوفرنی، عقب‌ ماندگی ذهنی و اوتیسم مبتلا هستند به شیوه‌های متفاوت اقدام به خودآزاری می‌کنند. مازوخیسم یک اختلال روانی و خودآزاری نشانه‌ای از ابتلا به بیماری‌های روانی است. فرزندان خانواده‌هایی که به نوعی خودآزاری را تجربه کرده‌اند بیشتر به این حالات مبتلا می‌شوند، قطعاً زمانی که هر کدام از والدین این اقدامات را انجام دهند فرزندان نیز همانندسازی می‌کنند بنابراین افرادی که تجربه خانوادگی دارند بیشتر خودآزاری را تجربه می‌کنند.
در نهایت ما شاهد درد و رنج فراوان در این روابط هستیم که در ابتدا به کامیابی میرسند اما به مرور دچار سرخوردگی و ناراحتی و افسردگی حاد میشوند و بسیار مزمن میشوند.

درمان مازوخیسم

تمامی اختلالاتی که منشاء روانی دارند بوسیله هیپنوتیزم یا هیپنوتراپی و مشاوره روانشناسی و روان درمانی قابل درمان می‌باشند. درمان مازوخیسم بسیار سخت‌تر از خودآزاری است به دلیل اینکه اختلال مازوخیسم پایدار است اما در خودآزاری به محض اینکه بیماری فرد درمان شود خودآزاری نیز درمان می‌شود.

همچنین همه اختلالات و انحرافات جنسی همچون ناتوانی جنسی، زود انزالی، دیر انزالی و عدم انزال، بی میلی و سرد مزاجی جنسی، عدم ارگاسم، ترس یا فوبی جنسی، واژنیسم یا درد جنسی، همچنین انحرافات جنسی مانند تمایلات همجنس گرایانه، وسواس جنسی، فتیشیسم جنسی، مازوخیسم جنسی، سادیسم جنسی، و غیره که منشاء روانی دارند نیز توسط درمانگر اختلالات جنسی قابل درمان هستند.
همچنین می‌توان از روش‌هایی شامل مدیریت و شایسته سازی الگوهای برانگیختگی جنسی و خودارضایی و درمان هایی شامل بازسازی شناختی و آموزش مهارتهای اجتماعی نیز استفاده کرد. از دارو نیز برای کاهش توهمات و رفتارهای مربوط به انحرافات جنسی استفاده می‌شود. این امر به ویژه در افرادی که رفتارهای خود آزارانه شدید و خطرناک دارند موثر است. 

اگر در اطراف خود افرادی که دچار این اختلال هستند و یا این گونه روابط را دارند، حتما پیشنهاد دهید به درمانگر اختلالات جنسی مراجعه کنند.