یکی از ناکارآمدی های جنسی در آقایان، اختلال نعوظ است که دلایل زیادی میتواند داشته باشد. در این اختلال آلت جنسی آقایان قادر به بزرگ و سفت شدن نمیباشد و عوامل زیادی از جمله عوامل فیزیکی، عوامل روانی، اختلالات هورمونی و ... میتواند منجر به بروز اختلال نعوظ شود. متخصص درمان نعوظ میتواند به شما برای حل مشکل اختلالات جنسی کمک کند.

اختلال نعوظ ناتوانی مداوم در رسیدن یا حفظ نعوظ آلت تناسلی مرد برای رابطه جنسی است که میلیون ها مرد را به درجات مختلف تحت تأثیر قرار می دهد. اکثر موارد دارای یک علت آلی هستند، که معمولاً بیماری عروقی است که جریان خون در آلت تناسلی را کاهش می دهد. صرف نظر از علت اصلی، اختلال نعوظ می تواند تأثیر منفی بر عزت نفس، کیفیت زندگی و روابط بین فردی داشته باشد. مرحله اولیه، ارزیابی شرح حال پزشکی و اجتماعی است؛ از جمله:

1. بررسی استفاده از دارو

2. بحث و گفتگو با شریک جنسی بیمار ممکن است موارد تشدید کننده را روشن کند. 

3. معاینه فیزیکی بر روی سیستم های قلبی عروقی، عصبی و دستگاه ادراری تناسلی متمرکز است. 

4. تست های آزمایشگاهی برای غربالگری فاکتورهای شایع اتیولوژیک و شناسایی آن ها برای شناسایی سندرم های هیپوگناداس مفید است. 

5. ارزیابی مناسب از اختلال نعوظ منجر به مشاوره، مدیریت و ارجاع دقیق بیماران مبتلا به اختلال نعوظ می شود.

اختلال نعوظ یک بیماری است؟

ناتوانی جنسی در انجام عمل جنسی عموما به خودی خود یک بیماری نیست و به دلیل بروز بیماری هایی همچون دیابت یا بیماری قلبی رخ داده است. ناتوانی جنسی آقایان به علت عدم یا ناکافی بودن سفت و محکم شدن آلت جنسی آقایان میتواند به تدریج در مرد ایجاد شده و اگر بطور موقتی پیش آمده است به زودی رفع میگردد.

از جمله بیماری های دیگری که میتواند منجر به بروز اختلال نعوظ شود، میتوان به فشار خون، مصرف بیش از حد الکل، بیماری های عصبی، سرطان پروستات، ام اس ، جراحی لگن و ... اشاره کرد که توسط متخصص درمان نعوظ مورد تحلیل و بررسی قرار میگیرد.

اختلال نعوظ به عنوان ناتوانی مداوم در رسیدن یا حفظ نعوظ آلت تناسلی مرد برای مقاربت جنسی تعریف می شود. در کنفرانس توسعه اجماع بهداشتی موسسات ملی سال 1992 استفاده از اصطلاح "اختلال نعوظ" به جای "ناتوانی جنسی" توصیه شده است؛ زیرا این مسئله با دقت بیشتری مشکل را تعریف می کند و مفاهیم تحقیر آمیز کمتری دارد. تخمین زده می شود که 10 تا 20 میلیون مرد آمریکایی دارای درجاتی از اختلال نعوظ باشند.

درک بیشتر از روند نعوظ مردانه و توسعه چندین عامل برای بهبود عملکرد نعوظ باعث ایجاد علاقه عمومی در مردان و شرکای جنسی آن ها شده است. این پیشرفت ها در حال گسترش گزینه های درمانی در دسترس برای پزشکان مراقبت‌های اولیه در مدیریت اختلال نعوظ است. این مقاله آناتومی و فیزیولوژی نعوظ، طبقه بندی اختلال نعوظ و ارزیابی بیماران مبتلا به اختلال نعوظ را در بخش مراقبت های اولیه توصیف می کند.

آناتومی

آلت تناسلی مرد متشکل از دو استوانه موازی از بافت نعوظ، اجسام غارنوزایی و یک استوانه کوچکتر و مجرد قرار گرفته در شکم، جسم spongiosum است که مجرای ادرار را احاطه کرده و آلت تناسلی مردانه را تشکیل می دهد. غارهای استخوانی از شبکه ای از فضاهای غارنوزال به هم پیوسته که توسط اندوتلیوم عروقی پوشانده شده اند تشکیل شده اند. آن‌ها دارای یک سپتوم ناقص هستند که به آن ها امکان می دهد به عنوان یک عضو واحد عمل کنند. 3 جریان خون در درجه اول توسط شاخه های غاری شریان داخلی پودندال تأمین می شود. هر شاخه به شاخه های انتهایی زیادی تقسیم می شود که مستقیماً به فضاهای غاری باز می شوند. تخلیه وریدی اجسام نعوظ از طریق ونول های پس غار رخ می دهد که بهم می پیوندند و تشکیل رگ های بزرگ انتشاراتی می دهند که قبل از تخلیه در ورید عمقی پشتی را سوراخ می‌کنند.

آناتومی آلت تناسلی مرد

اعصاب خودکار و جسمی آلت تناسلی مرد را عصب می بخشد. رشته های عصبی پاراسمپاتیک از قسمت های خاجی نخاع سرچشمه می گیرند؛ در حالی که اعصاب سمپاتیک از قسمت های تحتانی قفسه سینه و قسمت فوقانی کمر سرچشمه می‌گیرند. رشته های حسی و حرکتی جسمی به طناب خاجی وارد می شوند و از آن خارج می شوند و از طریق عصب پودندال آلت تناسلی مرد را عصب می دهند.

فیزیولوژی نعوظ

در آلت تناسلی شل، تعادل بین جریان خون در بدنه آلت و خارج آن وجود ندارد. عملکرد نعوظ طبیعی به مجموعه پیچیده‎ای از فعل و انفعالات عصبی و عروقی پویا نیاز دارد. نعوظ آلت تناسلی مرد را می توان حداقل با دو مکانیزم متمایز، روانشناختی مرکزی و رفلکسوژنیک تشریح کرد که در طی فعالیت جنسی طبیعی با هم تعامل دارند. نعوظ های روانشناختی به طور متمرکز در پاسخ به محرک های شنوایی، بینایی، بویایی یا خیالی آغاز می شوند. نعوظ رفلکسوژنیک ناشی از تحریک گیرنده های حسی در آلت تناسلی مرد است که از طریق فعل و انفعالات ستون فقرات، باعث اعمال جسمی و پاراسمپاتیک می شود.

در هنگام برانگیختگی، فعالیت پاراسمپاتیک باعث ایجاد یک سری حوادث می شود که با آزاد شدن اکسید نیتریک شروع می شود و با افزایش سطح واسطه درون سلولی گنوزین مونوفسفات حلقوی (cGMP) پایان می یابد. افزایش cGMP باعث شل شدن عضلات صاف عروقی آلت تناسلی و ترابکولار می شود. جریان خون در جسم های غاری به طرز چشمگیری افزایش می یابد. پر شدن سریع فضاهای غاری باعث فشرده سازی ونول ها و در نتیجه کاهش خروج ورید می شود؛ فرایندی که اغلب به عنوان مکانیسم انسداد وریدی شناخته می شود. ترکیبی از افزایش جریان ورودی و کاهش جریان سریع باعث افزایش فشار داخل استخوانی و در نتیجه ایجاد سفتی آلت تناسلی و نعوظ کامل می شود.

هنگام نعوظ، شل شدن عضلات صاف در ترابکول ها و عروق شریانی منجر به افزایش جریان خون می شود که به سرعت فضاهای غاری را پر و گشاد می کند. با گسترش فضاهای غارنوزالی، شبکه رگ و رگ های بزرگتر عبوری از تونیکا آلبوژینا، جریان خروجی ورید کاهش می یابد.

انواع اختلال نعوظ

اختلال نعوظ دلایل زیادی میتواند داشته باشد که هر یک سطحی از اختلال را برای مرد ایجاد کرده و رابطه ی جنسی شان را تحت تاثیر قرار میدهد. اختلال نعوظ به سه گروه تقسیم بندی میشود:

ناتوانی جنسی اولیه

این مورد برای مردانی اتفاق میافتد که در طول زندگی خود هرگز نعوظ و رابطه جنسی را تجربه نکرده اند. 

ناتوانی جنسی ثانویه:

این موضوع که بسیار نیز رایج است در مردانی رخ میدهد که تا بحال رابطه جنسی را تجربه کرده ولی در حال حاضر بدلیلی دچار اختلال جنسی و ناتوانی شده اند. 

ناتوانی جنسی گذرا:

این نوع از اختلال جنسی زمانی رخ میدهد که فرد دچار استرس زیادی شده و بطور موقت ناتوانی جنسی را تجربه میکند. بعد از رفع شدن عامل استرس این مشکل نیز برطرف شده و میتواند به برقراری رابطه جنسی کامل اقدام کند. گاهی با بروز این مساله آقایان احساس اضطراب زیادی کرده درحالیکه باید به آن بی توجه بوده و همسرشان باید با درک و صبر زیاد به مرد کمک کند تا این اختلال زود گذر را در آرامش رفع کرده و از زندگی زناشویی خود لذت ببرند.

طبقه بندی اختلال نعوظ

اختلال نعوظ به دو دسته علل روانشناختی و آلی تقسیم می شود. بیشتر دلایل اختلال نعوظ زمانی روانشناختی در نظر گرفته می شد، اما شواهد موجود نشان می دهد که تا 80 درصد موارد علت آلی دارند. 

علل آلی به علل واسکولوژنیک، نوروژنیک و هورمونی تقسیم می شوند. اتیولوژی های واسکولوژنیک بزرگترین گروه را نشان می دهند؛ شایع ترین اختلالات شریانی یا ورودی است. ناهنجاری های خروج ورید (مکانیسم انسداد وریدی) بسیار کمتر مشاهده می شود. صرف نظر از علل اولیه، علل روانشناختی نیز وجود دارد.

شدت اختلال نعوظ اغلب خفیف، متوسط یا کامل توصیف می شود؛ اگرچه این اصطلاحات به طور دقیق تعریف نشده اند. توانایی نعوظ فقط یکی از جنبه های عملکرد طبیعی جنسی مردان است. چرخه پاسخ جنسی مردان شامل چهار مرحله اصلی است: (1) میل (2) تحریک (توانایی نعوظ) (3) ارگاسم و (4) آرامش. 

اختلالات و اختلال عملکرد ممکن است در یک یا چند مرحله از این مراحل رخ دهد و پزشک بالینی که مشکلات عملکرد جنسی را ارزیابی می کند باید مشخص کند که کدام مرحله مسئول اصلی علائم بیمار است.

شرایط مرتبط با اختلال نعوظ

در ادامه شرایط مرتبط با اختلال نعوظ ذکر شده است. افزایش سن یک عامل خطر مستقل است و اگرچه میزان بروز اختلال نعوظ با افزایش سن به طور پیوسته افزایش می یابد، اما پیامد اجتناب ناپذیر پیری نیست. در یک مطالعه اخیر، 3/2 از مردان 70 ساله مورد بررسی هیچ مشکلی در نعوظ نداشته اند.

شرایط مرتبط با اختلال نعوظ

• سالخوردگی

• بیماری مزمن

• دیابت شیرین

• بیماری قلبی

• فشار خون

• اختلالات چربی

• نارسایی کلیه

• بیماری کبد

• بیماری عروقی

• ناهنجاری های غدد درون ریز

• هیپوگنادیسم

• هیپرپرولاکتینمی

• کم کاری تیروئید / پرکاری تیروئید

• سبک زندگی

• سیگار کشیدن

• سو مصرف الکل

• علل نوروژنیک

• آسیب نخاعی

• اسکلروز چندگانه

• دیسک فتق شده

• آسیب / بیماری آلت تناسلی مرد

• بیماری Peyronie

• پریاپیسم

• ناهنجاری های آناتومیک

• عوارض داروهای مصرفی توسط شخص

• مسائل روانشناختی

• افسردگی

• اضطراب

• عوامل استرس زای اجتماعی

• ضربه / آسیب

• ضربه / جراحی لگن

• تابش لگن

شایع ترین شرایط پزشکی مرتبط با اختلال نعوظ، شرایطی است که جریان شریانی بافت های نعوظ را مختل می کند یا مدار عصبی را مختل می کند. بیماران مبتلا به دیابت در اثر بیماری عروقی و اختلال عملکرد خودمختار دارای میزان بالایی از اختلال نعوظ هستند.

بسیاری از داروها با انواع مختلف اختلال عملکرد جنسی همراه بوده اند تا 25 درصد موارد اختلال نعوظ مربوط به عوارض جانبی دارو است. به طور کلی، داروهایی که با کنترل عصب مرکزی و عصبی محلی تداخل دارند، پتانسیل ایجاد اختلال در نعوظ را دارند. مکانیسم های دقیق حتی در بیشتر موارد با هم درگیر هستند. تأثیر بسیاری از داروها بر اساس شواهد حکایتی یا گزارشات موردی است. داروهایی که برای درمان فشار خون، افسردگی و سایر اختلالات روانپزشکی استفاده می‌شوند معمولاً با اختلال نعوظ همراه هستند.

داروهایی که بیشتر با اختلال عملکرد جنسی مرتبط هستند

1. داروهای ضد فشار خون

2. داروهای ادرار آور

3. تیازیدها 

4. اسپیرونولاکتون (آلداکتون)

5. عوامل ضد اضطراب

6. بنزودیازپین ها

7. ضد آندروژنیک

8. دیگوکسین (لانوکسین)

9. الکل (مصرف طولانی مدت سنگین)

10. کتوکونازول (Nizoral)

11. نیاسین (نیکلار)

12. فنوباربیتال

13. فنی توئین (دیلانتین) 

14. استفاده از داروهای تجویزی، بدون نسخه یا داروهای تفریحی

سایر عواملی که باعث بروز اختلال نعوظ می شوند:

 سیگار کشیدن

  معضلات اجتماعی

 روابط متعدد

 عوامل استرس زای زندگی

 انتظارات بیجا از شریک زندگی

  نداشتن دانش عملکرد جنسی

تاریخ اجتماعی همچنین اطلاعات ارزشمندی را در اختیار شما قرار می دهد. عوامل استرس زای زندگی مانند تغییر در وضعیت اجتماعی، طلاق، مرگ همسر، از دست دادن شغل یا مشکلات خانوادگی ممکن است در عملکرد نعوظ تأثیر داشته باشد. دشواری در عملکرد نعوظ بر بیمار و شریک زندگی او تأثیر می گذارد؛ بنابراین ارزیابی اینکه آیا مشکل نعوظ یک شریک زندگی را بیش از شریک زندگی دیگر آزار می دهد مهم است و اگر چنین است، چه کسی و چرا. سرانجام، پزشک باید میزان درک بیمار و شریک زندگی از آناتومی و عملکرد جنسی و همچنین انتظارات هر یک از افراد در مورد نتیجه درمان را تعیین کند. مردان مبتلا به اختلال نعوظ و همسران آنها معمولاً درک کاملی از روندهای جنسی ندارند و یا انتظارات غیرواقعی در مورد عملکرد و رضایت جنسی دارند.

امید است که با مشورت گرفتن از یک متخصص در زمینه اختلال جنسی کیفیت روابط خود را بهبود ببخشید و مشکلات به وجود آمده را برطرف سازید.

بهترین مشاوره برای درمان نعوظ کجاست؟

بهترین و تخخصی ترین درمان اختلال نعوظ، مشاوره نسل امید می باشد، که در شمال تهران بهترین درمان را برای این گونه مشکلات ارائه می دهند. برای نوبت دهی با ما تماس بگیرید.