با بالا رفتن سن و تاثیرعوامل ژنتیکی، محیطی و ... قسمت میانی پوست (درم) مقداری از رشته‌های کلاژن و الاستیک خود را از دست می‌دهد. این رشته‌ها عامل شادابی و جوان ماندن پوست هستند، پس با از دست دادن آن‌ها به تدریج پوست پیر می‌شود و چین و چروک در آن ظاهر می‌شود.
اگر به دنبال روشی امن و کم تهاجم برای جوانسازی پوست خود هستید تا بدون دردسر عمل‌های خطرناک و پرهزینه به نتایج بسیار خوبی برسید روش RF فرکشنال یکی از بهترین، مدرن ترین و محبوب‌ترین روش‌هاست. در این روش به‌جای استفاده از اشعه لیزر که امواج نور با فرکانس بالا می‌باشد از امواج رادیویی ایمنی استفاده می‌شود. این امواج به لایه‌ی میانی پوست نفوذ می‌کنند و باعث تحریک کلاژن‌سازی و افزایش استحکام و ضخامت در ساختمان پوست می‌شود.

در این مقاله می‌خواهیم نگاه دقیق‌تری به روش RF فرکشنال داسته باشیم و چگونگی کار، تاثیرات، مراحل انجام، تعداد جلسات، ایمنی، عوارض و بهترین برند دستگاه آن را بررسی کنیم.

RF فرکشنال چگونه کار می‌کند؟

این دستگاه با کمک انرژی ناشی از امواج رادیویی در لایه‌ی میانی پوست تولید کلاژن را تحریک می‌کند. کلاژن یکی از مهمترین پروتئین‌های ساختاری بدن است که مقدار زیادی از آن در پوست بدن و صورت وجود دارد. یکی از عوامل تحریکی تولید کلاژن افزایش دما است. در روش RF فرکشنال به وسیله‌ی انرژی حاصل از امواج رادیویی دمای موردنظربرای ساخت این پروتئین حاصل می‌گردد. بنابراین با این روش شما می‌توانید بدون انجام خدمات، پوست خود را جوان و شاداب کنید.
همچنین یکی دیگری از عوامل تحریکی ساخت و استحکام کلاژن بافت فیبروزی است. این بافت زمانی ایجاد می‌شود که به هر بافت طبیعی بدن آسیبی رسیده باشد (همانند لایه‌ی ضخیم ایجاد شده روی پوست زخم شده). در RF فرکشنال به مناطق مشخصی از پوست آسیب‌های انتخابی وارد می‌کنیم تا بافت فیبروزی تشکیل شود. به این ترتیب لایه‌ی میانی پوست کلاژن بیشتر و محکم‌تری تولید می‌کند.

RF فرکشنال برای چه مواردی استفاده می‌شود؟

• مهم‌ترین کاربرد RF فرکشنال درمان شلی پوست (Skin Laxity) است. اثرات RF فرکشنال در دو مرحله خود را نشان می‌دهد اثر اول چند روز بعد از RF فرکشنال و اثر دوم سه تا چهار هفته بعد خود را نشان می‌دهد که اثر دوم می‌تواند چندین سال دوام داشته‌باشد.
• برای لیفت ابرو و درمان افتادگی پلک نیز می‌توان از این روش بی‌خطر بهره برد. همچنین برای رفع افتادگی زیر چانه و گردن هم از این لیزر استفاده می‌شود. این اثر بخصوص در خانم‌ها بسیار چشمگیر است به طوری که بعد از یک یا دو جلسه واضحاً از سفت شدن غبغب و ناحیه فک ابراز رضایت دارند. انجام RF فرکشنال یک روش موثر و توانمند برای لیفت گردن است که تقریبا هیچ رقیبی در این زمینه ندارد.
• برای افرادی که ترشح چربی پوستی بالا (Excessive Sebum Secretion) یا منافذ پوستی باز (Enlarged Pores) دارند یکی از اصلی ترین روش‌های درمانی استفاده از این دستگاه است.
• جوش و آکنه یکی از شایع‌ترین بیماری‌های پوستی و شایع‌ترین علت مراجعه بیماران به پزشکان پوست و مو است. اساس ایجاد آکنه اختلال در ترکیب و شدت چربی ترشح شده از غدد چربی و همچنین اختلال در روند و شدت شاخی شدن لایه‌ی سطحی پوست است. به کمک دستگاه RF فرکشنال می‌توان این مشکلات فعال پوستی را برطرف نمود . طی مسیر درمانی جوشِ صورت، امکان تشدید موقت آن وجود دارد اما بعد از اتمام دوره‌ی درمان جوش و آکنه به طور کامل از بین خواهند رفت.

همچنین برای موارد زیر نیز این روش به کار گرفته می‌شود:

• مشکلاتی اعم از تغییرات غیرطبیعی رنگ و بافت پوست
• ترک‌های پوستی بدن (استریاها)
• خطوط و چین و چروک‌های ظریف روی پوست

مراحل انجام RF فرکشنال چگونه است؟

 پیش از انجام RF فرکشنال سعی کنید از دو هفته قبل در معرض نور مستقیم خورشید (حمام آفتاب) قرار نگیرید و سولاریوم نروید. علاوه بر این اگر خدمات جوانسازی با لیزر دریافت کرده ‌اید باید حداقل سه ماه و اگر لایه برداری پوست انجام داده اید حداقل چند هفته صبر کنید و بعد برای دریافت RF فرکشنال اقدام کنید.
در روز درمان، اگر خانم هستید با پوست تمیز و بدون آرایش و اگر آقا هستید با صورت اصلاح‌شده به کلینیک مراجعه نمایید.
برای آغاز جلسه‌ی درمانی ابتدا تمامی جواهرات فلزی موجود در ناحیه‌ی درمان برداشته می‌شود، سپس این ناحیه‌ با کرم‌های بی‌حسی موضعی (مثل zyla-p) پوشانده می‌شود.
بعد از بی‌حس شدن پوست (اغلب 20-30 دقیقه طول می‌کشد) ناحیه‌ی درمانی شست‌و‌شو و ضدعفونی می‌شود.
برای درمان هر فرد از یک سَری (head) سوزنی مخصوص استفاده می‌شود که دارای تعداد متفاوتی سوزن (100 تا 150 سوزن) با روکش طلا می‌باشد. این سری برای هر فرد منحصر به فرد است و نباید آن را برای شخص دیگری به کار برد.
سوزن به سطح پوست وارد شده و انرژی RF خارج شده از نوک سوزن باعث انقباض کلاژن‌های پوست می‌شود. بعد از خروج سوزن از پوست ممکن است یک قرمزی و گرمای موقت روی پوست ایجاد شود. برای کاهش این التهاب می‌توانید از کیسه‌ی یخ و کرم ترمیم کننده استفاده کنید.
در هر جلسه، پروسه‌ی درمانی حدود 15-30 دقیقه طول می‌کشد و بعد از آن به دوره‌ی استراحت (ریکاوری) نیاز ندارید.

تعداد جلسات لازم برای درمان و فاصله‌ی بین هرکدام از این جلسات چگونه باید باشد؟

این روش معمولاً به چند جلسه‌ی درمانی نیاز دارد که بسته به شخص 3 الی 12 جلسه خواهد بود. البته بیشتر افراد در جلسه‌ی سوم نتیجه کافی را کسب می‌کنند و موارد اندکی به جلسات بیشتر نیاز خواهند داشت.
فاصله‌ی بین جلسات نباید از سه هفته کمتر باشد؛ زیرا باید به پوست فرصت کافی برای بازسازی مجدد را داد. معمولا توصیه می‌شود که فاصله‌ی یک ماهه بین جلسات وجود داشته باشد.
مشاهده‌ی اولین اثرات درمانی معمولا از ماه دوم شروع پروسه‌ی درمانی یعنی بعد از جلسه‌ی دوم می-باشد و این اثرات بین شش ماه تا دو سال پایدار می‌ماند.
اگر از دستگاه RF فرکشنال برای جوانسازی پوست استفاده می‌کنید توصیه‌ی ما این است که بعد از یک سال و نیم الی دو سال، دو جلسه‌ی درمانی برای تمدید اثرات جوانسازی انجام پذیرد و اگر درمان برای سایر موارد پوستی مثل آکنه، سلولیت یا ... می‌باشد بهتر است بعد از شش ماه یک یا دو جلسه‌ی تمدید اثرات درمانی برگزار شود.

عوارض احتمالی RF فرکشنال و راه‌های ایمنی احتمالی کدام‌ها هستند؟

RF فرکشنال روشی بسیار ایمن و کم تهاجم است که به تایید سازمان FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) رسیده‌است. در گزارشات پزشکی برای این روش تقریبا هیچ عارضه‌ی بلند مدت یا دائمی ذکر نشده‌است. اما باید توجه داشت که هیچ روش درمانی ایمنی صددرصدی ندارد. عوارض جانبی اندک و کوتاه‌مدتی برای RF فرکشنال شناخته‌شده است. از جمله‌ی این عوارض می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• درد اندک(دستگاه های قدیمی RF فرکشنال درد زیادی ایجاد می‌کردند به طوری که در گذشته مجبور بودیم مراجعه‌کننده را بیهوش کنیم اما امروزه با پیشرفت تکنولوژیِ ساخت دستگاه‌ها، میزان این درد بسیار کاهش یافته و در بسیاری از موارد حتی نیاز به استفاده از بی حسی‌های موضعی نیست.)
• فرورفتگی‌های پوستی (تا یک ماه ممکن است طول بکشد.)
• پوسته پوسته شدن موقت پوست (توجه: به این پوسته‌ها دست نزنید و آن‌ها را نکنید.)
• ورم محدود ( این عارضه در تعداد کمی از مراجعین اتفاق میافتد و نهایتا تا 24 ساعت بعد از جلسه درمانی دیده می‌شود. در موارد نادر هم ممکن است تا یک هفته طول بکشد.)
• قرمزی پوست (اریتم یا گلگون شدن پوست در برخی از مراجعین دیده می‌شود. این عارضه معمولاً تا ۲۴ ساعت بعد از درمان ناپدید می‌شود).
• لکه‌های تیره پوستی یا هایپرپیگمنتیشن (حداکثر تا پنج روز بعد از جلسه درمانی از بین می‌رود).
• حساس شدن پوست به لمس
• تب خال
• تاول و کبودی

انجام RF فرکشنال برای چه کسانی ممنوع است؟

• خانم‌های باردار
• کسانی که به عفونت‌های شدید پوستی مبتلا هستند.
• بیماران دیابتی
• کسانی که فشار خون بالا دارند.
• مبتلایان اختلالات انعقادی خون؛ یعنی کسانی که خونشان دیر بند می‌آید؛ مانند بیماران هموفیلی
• کسانی که به طلای به‌کار رفته در دستگاه حساسیت دارند.
• افرادی که در طی دو هفته گذشته به سولاریوم رفته‌اند یا خود را برنزه کرده‌اند.
• افرادی با سابقه‌ی ایجاد گوشت اضافی و کلوئید در پوست
• کسانی که باتری قلبی (pace maker) یا دستگاه الکتروشوک قلبی (cardiac defibrillator) استفاده می‌کنند.

بهترین دستگاه RF فرکشنال کدام است؟

برندهای مختلفی برای دستگاه RF فرکشنال وجود دارند اما دستگاه‌های سه برند اینفینی، اسکارلت و اولتراسل با توجه به میزان مزایایی که دارند از بهترین انواع موجود می‌باشند.